Hvorfor Wix er dårligt for din hjemmeside

Indholdsfortegnelse

Hvis man går med et ønske om selv at bygge og vedligeholde sin egen hjemmeside uden at skulle vente på et webbureau som i øvrigt koster dig penge hver gang du sender dem en email, så er det fuldt forståeligt hvorfor et produkt som Wix er tiltalende.

Jeg har hørt mange argumenter fra både private og virksomhedsejere, hvorfor deres valg faldt på Wix.com, men én af de meste brugte argumenter er, at man ikke ønsker at benytte sig af et webbureau til at vedligeholde hjemmesiden, og at man selv vil have fuld kontrol over indholdet og man i øvrigt synes det vil være alt for dyrt med at bureau til at styre hjemmesiden. Det lyder jo ærligt talt som fair argumenter, men når vi nu er HELT ærlige, ville du så ikke helst koncentrere dig om at drive din forretning, end at bokse med at få en hjemmeside op at stå, som “måske” bliver god nok at den kommer dig til gavn.

Skal jeg bygge mig en garage til bilen, så kan jeg da helt sikkert “spare” penge på at bygge den selv, men jeg ser helst ikke garagen falde ned over min bil, så jeg lader nu hellere en tømrer gøre arbejdet uanset hvor maget bygge-selv-sæt man kan købe sig til.

Wix.com templates
Wix template oversigt

Hvad er Wix egentlig?

Wix er en online website-builder, som betyder at man med Wix kan bygge og vedligeholde sin hjemmeside, uden nogen form for kendskab til at kode. Når man opretter sig på Wix kan man endda vælge deres gratis udgave – dog med reklamer.

Via deres platform har du mulighed for at vælge mellem forskellige templates som forhåbentlig passer til dine behov.

Lyder da smart ikke? Wix er nemt at komme i gang med og kræver ikke den store konfiguration før din nye hjemmeside er online, men, men , men!
Det, som lader til at være nemt har sine begrænsninger og bliver ikke automatisk til noget godt.

Utrolig begrænset

Som ejer af en Wix hjemmeside må man acceptere at man har købt sig ind i et meget begrænset system. Idet, man kan bygge hjemmesiden uden at kode, så kan man heller ikke gøre brug af kode til at tilføje ekstra funktionalitet til hjemmesiden.

irreteret-ved-computeren

For at tilføje ekstra funktionalitet gør Wix brug af en app som enten er gratis eller betalt. Et godt eksempel på dette er hvis man ønsker at tilføje et stykke kode til en side, så er den eneste mulighed en app, hvori den tilføjer koden i en iFrame. Koden er rent faktisk ikke på din hjemmeside, men et helt andet sted. Dette er til stor frustration, hvis man gerne vil have koden direkte sammen med hjemmesidens øvrige kode.

Avanceret SEO er besværligt

Wix har efterhånden forbedret sig en hel del når det kommer til søgemaskineoptimering. Før i tiden lød meget af kritikken blandt andet på dårlig link-struktur og manglende mulighed for at brugerdefinere, title- og meta-tags. Dette er dog ikke længere tilfældet til stor forbedring for din SEO.

Der er dog stadig noget som halter bagefter når det gælder SEO og det kommer sig af systemets begrænsninger. Idet, man i sidste ende ikke har fuld råderet over hjemmesidens kode, så vil man aldrig være i fuld kontrol over sin SEO.

Langsommere loading-tider

Du skal forvente, at du får en langsom hjemmeside hvis du vælger at bygge den i Wix. Derudover, kan du forvente at blive lige så irriteret over, at Wix’s interface er lige så langsomt.

Ingen gider vente på, at en hjemmeside skal loade færdig. Google’s statistik viser, at hvis hjemmesidens loading-tid overstiger 3 sekunder, så stiger brugernes frafald med 32%. Over 6 sekunder så stiger din frafaldsprocent til 106%.

Dette betyder ikke kun dårligere placering i søgeresultaterne på Google, men også potentielt tabt indtjening for din forretning.

Mobilvenlig hjemmeside

I brugerpanelet fra Wix har man mulighed for at justere hjemmesiden til mobilvisning. Dog ser jeg stadig så utrolig mange hjemmesider bygget i Wix, som gør sig helt forfærdelig på en mobil og tablet. Det er et No-Go hvis man ønsker en god oplevelse for sine brugere, samt god placering i søgeresultaterne.

Slet ikke billigt i længden

Wix er som udgangspunkt gratis, når man første gang opretter sig, men dog med den hage, at der bliver vist reklamer på hjemmesiden og du ikke har mulighed for dit eget domæne. Derved ender du lyn-hurtigt på den betalte version.

Deres pakker ligger imellem €4.5-24.5 per måned alt efter hvor lidt eller megen funktionalitet og plads man ønsker. Den populære pakke på €12.5 giver dig 10GB serverplads, sammenlignet med Unoeuro som koster €2.5 for den samme mængde plads.

En anden ting man bør overveje er, om man ønsker at købe ekstra apps til sin Wix side, hvilket man først kan finde priser på når man er i gang.

Ejerskab over hjemmesiden

Ifølge Wix og deres brugsvilkår ejer du alle immaterielle rettigheder vedrørende dit brugerindhold, men hvis man nærstuderer det lidt, så springer følgende del mig for øjet.

Tillade Wix i al evighed i hele verden og gratis at bruge enhver version af din brugerplatform (eller dele heraf) for hvilken som helst Wix marketing og salgsfremmende aktivitet, online og/eller offline, og ændre det som med rimelighed kan være krævet til sådanne formål, og du giver afkald på ethvert krav mod Wix eller nogen der handler på dets vegne i forbindelse med alle tidligere, nuværende eller fremtidige moralske rettigheder, kunstneriske rettigheder eller andre lignende rettigheder over hele verden som du måtte have i eller til din brugerhjemmeside med hensyn til sådanne begrænsede tilladte anvendelser .

Wix Brugsvilkår 2.2 stk. 5

Det lyder ikke rart for en virksomhed som ønsker kontrol over hvordan deres brand bliver brugt.

Hvem kan så bruge Wix?

Der er selvfølgelig nogle som med fordel sagtens kan bytte sig af Wix til at bygge deres hjemmeside i. Personlige bloggere eller mindre hobby-virksomheder behøver ikke nødvendigvis at investere nær så meget i deres hjemmeside, som andre virksomheder. Det kommer helt og aldeles an på hvad man forventer af fremtiden og ikke mindst indtjening.

Konklusion

Hvis vi vender tilbage til argumentet om, at man ønsker egen kontrol over hjemmesidens indhold, vil jeg påstå at der findes bedre alternativer.

Mange hjemmeside bliver i dag bygget på populære CMS-systemer, såsom Joomla eller WordPress, som gør det nemt at vedligeholde sin hjemmeside på samme måde som med Wix.
Disse systemer har dog ikke samme begrænsninger som hos Wix, da man blandt andet har mulighed for selv at ‘hoste’ løsningen og på den måde har adgang til alle afkroge.

Men hvad så med den del om at kunne kode selv? Et webbureau vil sagtens kunne skalere CMS’et således at du blot behøver at kunne skrive dit indhold på samme måde som i Microsoft Word.

Ja, et webbureau koster penge, men ligesom at en ny garage bliver bedre opført af en tømrer, er din virksomheds hjemmeside også bedst tjent med de rette fagfolk. Der vil nok altid være opgaver til din hjemmeside som vil kræve, at en webudvikler, eller designer tager sig af, så hvorfor ikke finde et webbureau fra start som du kan stole på.

Hvis du kunne lide denne artikel
må du endelig gerne dele den

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

Skal vi gi' et bud på dit næste projekt?

Vi hjælper dig med din online profil i dag!​

Om Combinemedia

Vi er stolte kode- og design nørder, som står klar til at skabe unikke projekter til dig. Alt lige fra hjemmesider og webshops, til film og foto. Professionel webudvikling som følger tidens standard for god praksis både på det tekniske- og design-mæssige er hvad vi står inde for.

Afspil video