CryptoLocker info

Advarsel! CryptoLocker

Denne spam-email låser din computer og kan koste dig dyrt

CryptoLocker er et stigende problem, så hvis du modtager en e-mail, der udgiver sig for at være fra PostNord, er det meget vigtigt, at du ikke klikker på linket.

Hvad er CryptoLocker?

Trykker du på et link fra en CryptoLocker-mail, bliver der installeret et program på din computer, som krypterer alle dine filer. Du skal typisk betale et stort beløb i løsesum for at få adgang til filerne igen.
Det er bl.a. billeder, dokumenter og mails, der bliver krypteret, og der er ingen garanti for, at filerne kan genskabes.
Typisk er skaden allerede sket, så snart du har trykket på linket.

Sådan spotter du en fupmail

Typisk kan du kende en fupmail på:

  • Grammatiske skrivefejl
  • Tilbud, som er for gode til at være sande
  • En mistænkelig afsenderadresse

De tre kendetegn er gode indikationer på, at det er en fupmail, men de er ikke en garanti. Brug derfor din sunde fornuft, inden du trykker på et link, og kontakt din IT-ansvarlige, hvis du er i tvivl.

Eksempel på en CryptoLocker-mail

Når skaden er sket

Hvis du er blevet ramt, og CryptoLocker har krypteret dine filer, skal du kontakte din IT-ansvarlige. Muligheden for at løse problemet afhænger af, hvilken IT-løsning du benytter dig af.
Har du fx en backupløsning, kan vi typisk gendanne dit system fra, før din computer blev krypteret.

Eksempel på et skærmbillede, der bliver vist, når du er ramt af CryptoLocker

Sådan sikrer du dig fremadrettet

Det er en god idé at bruge en IT-løsning, der sikrer jeres data selv i de værst tænkelige scenarier, dvs. med styr på backup og mulighed for gendannelse.
Er du i tvivl, om jeres nuværende løsning sikrer jer godt nok, er du altid velkommen til at kontakte os Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Vi optimerer løbende platformen, så den er gearet til at modstå CryptoLocker og andet ransomware, men uanset hvor godt du er sikret, er det altid vigtigt, at du bruger din sunde fornuft og ikke åbner mails, der virker suspekte. 

NB. Du må meget gerne dele informationen med dine kolleger.